Activiteiten in de buurt

19 september t/m 20 september

Dit jaar is de crosstriathlon op Ameland onderdeel van het wereldwijde XTERRA-circuit.

Na een afwezigheid van vijftien jaar keert XTERRA terug in Nederland. Het wereldwijde crosstriathlon-circuit strijkt in september neer op Ameland. Daar wordt in het weekeinde van 19 en 20 september de 19e editie van de Tri-Ambla gehouden. De wedstrijd op Ameland gaat daarmee verder onder de naam ‘XTERRA Netherlands’, een triathlon met zwemmen in de Waddenzee, fietsen en lopen over strand, duin en bos met aankomst aan de voet van de molen van Nes.

Naast het wereldwijde XTERRA-circuit ontstaat een XTERRA Benelux-circuit met de wedstrijden op 8 juni in Namen, op 1 september in Rosport en op 19 september de finale op Ameland. Bij elke individuele wedstrijd zijn startplekken voor het WK op Maui (Hawaï) te verdienen maar ook de winnaars van de Benelux-Challenge kunnen deze startplekken opeisen. De verwachting is dat ruim 1000 triathleten waaronder een grote groep pro-elite-atleten uit binnen- en buitenland aan de start zullen staan voor het gevecht met de eilander elementen op zaterdag 19 septemberDe Rabobank XTERRA Junior voor de jeugd vindt plaats op zondag 20 september.

12 oktober

Tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland trekken 10 stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee.De demonstratie van de paardenreddingboot is een gebeurtenis die herinnert aan vroeger tijden, want als er echt een schip in nood is vaart tegenwoordig de moderne Anna Margaretha met hoge snelheid de haven van Ameland uit. De demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij Ameland in nood verkeren een lange geschiedenis heeft. 

De demonstratie start vanuit het boothuis bij het Maritiem centrum "Abraham Fock" aan de Oranjeweg 18 in Hollum. De lanceringen vinden plaats op het strand zuid/west van Hollum, einde Tjettepad.

24 oktober

Wandelevenement 11/18/25 km

“Er is een plek waar hemel en aarde het toneel delen”Op zaterdag 24 oktober vindt het wandelevenement Tussen Slik en Zand plaats: Wandelen over Ameland tussen Wad en Noordzee met afwisselende routes van 11, 18 en 25 km. De start en finish van de tocht is in het sfeervolle dorp Nes. Maak als wandelaar tijdens deze dag onderdeel uit van Wadden Werelderfgoed. Beleef en geniet van dit, in de wereld, bijzondere gebied. Niet voor niets uitgeroepen door de UNESCO tot Werelderfgoed. De routes voeren over wegen, paden en trails, via de wadkant, door dorpjes, bos, duinen en over het strand en laten u finishen in het sfeervolle centrum van Nes. Maak de oversteek voor een dag of weekeinde en ervaar de ongerepte natuur van dit Waddeneiland.Alle deelnemers ontvangen een bijzonder routeboekje met uitleg over de wandelroute en informatie over de bijzondere natuur- en cultuurwaarden onderweg. Het Waddengebied; jong en oorspronkelijk, wonderlijk dynamisch en zeldzaam gevarieerd.

12 november t/m 15 november

Ameland ademt verhalen en inspireert vertellers. Verhalen van vroeger, verhalen van tegenwoordig, ze duiken op in de kroeg en huiskamer, op de leugenbank en bij de jutter op het strand. Het eiland kent sinds 2018 vertelgroep Ameland Vertel!, met vertellers die wat graag de verhalen doorvertellen en eigen verhalen aan het repertoire toevoegen. Ameland Vertel! organiseert samen met Sier aan Zee en Stichting Verhalenderwijs een vertelfestival tijdens de Kunstmaand in november 2020.

Expeditie Ameland a storytelling adventure, is een internationaal vertelfestival met workshops, een verteldiner en voorstellingen op verrassende locaties in de buurt van de vuurtoren. Thema: ‘Who is my tribe?’

Docenten van de workshops zijn meestervertellers Shonaleigh Cumbers en Sahand Sahebdivani. De workshops zijn toegankelijk voor beginnende en ervaren vertellers.